Ηλικία και άσκηση

Dec 19th, 2011

Ηλικία και άσκηση

Είναι γνωστό το πόσο σημαντική είναι η γυμναστική για την υγεία και το φόρμα ενός ατόμου. Η άσκηση που θα πρέπει να επιλέγει κανείς όμως εξαρτάται και από την ηλικία του. Άλλες ασκήσεις χρησιμεύουν στις πιο νεαρές ηλικίες και άλλες ενισχύουν το σώμα ενός μεγαλύτερου ατόμου.

Η σωστή επιλογή άσκησης είναι σημαντική και για την αποφυγή ενοχλήσεων και τραυματισμών. Μέχρι τα τριάντα ένα άτομο θα πρέπει να κυμαίνεται στα φυσιολογικά κιλά που αντιστοιχούν με το ύψος και το σωματότυπό του και να αθλείται ώστε να δημιουργήσει μια θεμιτή μυική μάζα. Η καλύτερη άσκηση για αυτές τις ηλικίες είναι ο συνδυασμός των αεροβικών ασκήσεων με ασκήσεις που ενισχύουν την ευλιγισία του ατόμου. Καλό θα ήταν επίσης να προτιμάται το περπάτημα για μικρές αποστάσεις που συναντούνται στην καθημερινότητα του καθενός.

Όσο αυξάνονται τα χρόνια ζωής του ατόμου τόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και η μυική μάζα αντικαθιστάται σταδιακά από το λίπος. Έτσι την επόμενη δεκαετία της ζωής του κάποιος, δηλαδή μέχρι τα σαράντα, θα πρέπει να αυξήσει τη συχνότητα με την οποία αθλείται κα να δώσει έμφαση σε ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών.

Μετά τα σαράντα η επιλογές ασκήσεων περιορίζονται. Δεν θα πρέπει να πιέζει κανείς τον οργανισμό του. Οι αντοχές του κάθε οργανισμού διαφέρουν. Για τις μεγάλες ηλικίες όμως μπορεί να αποβούν εξαιρετικά τονωτικά το περπάτημα και η κολύμβηση. Τέλος είναι θεμιτό να τονίστεί πως η άσκηση προστατεύει τον οργανισμό και από ορισμένες παθήσεις.